Julia Fröberg Arman

DROTTNINGPAJ-KLADDKAKA
 
 
 
 
Igår hade vi två vänner över på middag och firade in att våren officiellt äntligen (!!) är här!  Självklart stod jag för efterrätten och vad passar inte bättre då än en vårig paj? För att göra det ytterkigare lite godare så kombinerade jag detta med en kladdkaka, två bakverk i ett. Detta är alltså en blåbär och hallonpaj fast i kladdkakeform. Kan inte göra annat än succé. Jag serverade detta med en hemmagjord vaniljsås SÅKLART! 
 
 
DROTTNINGPAJ-KLADDKAKA

Smuldeg:
75 g rumsvarmt smör

2 dl havregryn
1.5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker

Kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Fyllning:
150 g hallon och blåbär – frysta eller färska

1,5 msk maizena

Gör så här:
Smuldeg: 1. Nyp ihop alla ingredienser till ett smul. Låt stå

Kladdkaka: 1. Sätt ugnen på 175°c och smöra- samt bröa en springform, 22 cm.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Rör ihop resterande ingredienser till kladdkakan i en skål och tillsätt sedan smöret. Vänd runt en klumpfri smet och häll den sedan i formen.

4. Häll ner alla bär i en kastrull tillsammans med maizena. Koka upp så att det blir en "sylt", dvs lite tjockare. Använder du färska bär så kan du skippa detta. Lägg då på de som de är.

5. Toppa med blåbär och hallon och smuldeg. Grädda mitt i ugnen i ca. 25 minuter. Tag ut och låt svalna en aning innan den får sätta sig helt i kylen några timmar. 

 

VANILJSÅS

 

1 vaniljstång (går att ersätta med 0,5 tsk äkta vaniljpulver)

2dl grädde

2dl mjölk

4 äggulor

0,5dl socker

Gör såhär:

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i en kastrull med vispgrädde och mjölk. Låt koka ihop under omrörning i ca 5 minuter. Ta upp vaniljstången och låt det svalna.

2. Vispa äggulor och strösocker fluffigt med en elvisp. Rör ner i det avsvalnade gräddkoket, och värm upp allt försiktigt under ständig vispning tills det tjocknar.

3. Vaniljsåsen får aldrig koka, då skär den sig! När den tjocknat låter du den svalna.

 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress